Instructaj de O ORĂ și FĂRĂ un plan de EVACUARE. O nouă MĂRTURIE în procesul COLECTIV: Angajatii ISU doar AU SIMULAT folosirea extinctorului

Publicat: 10/01/2019, 15:05

Instanța de fond continuă la termenul de joi audierile de martori în dosarul Colectiv, la mai bine de trei ani de la tragedia în care 65 de persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva sute au fost rănite.

Călin Ștefan Ionescu a lucrat la garderobă în Colectiv, chiar de când a început să funcționeze clubul, până în seara în care a avut loc incendiul.

Întrebat de judecător dacă lui și celorlalți angajați ai clubului li s-a făcut un instructaj de protecție a muncii, martorul a spus că da, o singură dată. Discuțiile au durat mai puțin de o oră: angajații au fost chemați să semneze niște carnete de protecție a muncii, pe care nu le citiseră, a punctat Ionescu.

„De când am fost angajat și până în ziua tragediei, eu și ceilalți angajați am făcut o singură dată un instructaj de protecția muncii cu personal îmbrăcat în civil, un bărbat și o femeie. Nu și-au declinat identitatea, dar i-am perceput ca fiind angajați ISU. Când am venit la club stăteau la o masă cu Gancea Cătălin (n.r. – unul dintre patronii Colectiv, acum inculpat) și fiecare angajat era chemat să semneze niște carnete de protecția muncii. Recunosc că am semnat fără să citesc. Și ceilalți, toți angajații, inclusiv barmanii au semnat”, a relatat martorul.

Cât a durat instructajul angajaților în clubul Colectiv

Apoi li s-a arătat la toți un extinctor și li s-a spus unde erau celelalte. În club erau mai multe: în bar, în garderobă și în zona panourilor electrice, iar martorul crede că extinctoarele erau în termen și că, probabil, angajații ISU le-au verificat.

Instructaj de o oră și fără un plan de evacuare

Garderobierul clubului a spus că nu își mai aduce aminte ca în timpul instructajului să fi discutat cu angajații ai ISU despre un plan de evacuare. În club existau „niște printuri” care făceau referire la evacuare, pe care nu le-a citit, își amintește Călin Ștefan Ionescu. De asemenea, nu ar fi existat indicatoare în club, iar martorul spune că pentru evacuare exista o singură ușă, și aceea deschisă parțial.

„Nu îmi aduc aminte să fi discutat despre un plan de evacuare. Angajatii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Știu că existau niște printuri pe care era trecută evacuarea în caz de incendiu, către ieșire. Unul era în container. Ieșirea, singura, era ușa de la intrare”, a spus martorul.

„Cam cât a durat discuția cu personalul ISU?”, l-a întrebat judecătorul pe martor.

„Nu cred că am stat mai mult de o oră pentru discuția cu angajatii ISU”, a răspuns Ionescu.

„În seara incendiului ușa era deschisă?”, a continuat magistratul.

„În seara incendiului era deschisă doar jumătate din ușă, cealaltă era închisă, probabil că intra doar o persoană”, a relatat martorul.

Cât a durat instructajul angajaților în clubul Colectiv

O altă angajată a clubului confirmă declarațiile garderobierului

Pe 13 decembrie 2018 a depus mărturie și o angajată a clubului. Aceasta a spus că în club existau extinctoare, atât la bar, cât și în alte locuri, dar că instructajul pe această temă s-a făcut doar verbal, fără ca angajaților să li se arate cum se folosesc extinctoarele.

„Instructajul s-a derulat verbal, fără a se declanșa un extinctor, fără să ni se arate cum funcționează și cum trebuie îndreptat. Am semnat protecția muncii și fișa individuală deinstructaj”, a spus tânăra la acea vreme.

Cum a decurs procesul de la început și până acum

Primii 25 de martori din rechizitoriu au fost citați la Tribunalul București, în luna octombrie,pentru a da declarații în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecați patronii clubului, pompierii, dar și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Cei opt sunt acuzați de: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. De trei ani de zile, de când a început procesul, dosarul Colectiv a parcurs pași puțini și greoi: în primă fază s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde mai multe termene s-a discutat doar strict de competența instanței.

Cât a durat instructajul angajaților din clubul Colectiv

Pentru a nu mai bate pasul pe loc, s-a decis declinarea competenței către Tribunalul București, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosar s-au constituit părți civile 139 de persoane, 11 spitale și cinci instituții, potrivit Parchetului General, iar în prezent, inculpații sunt sub control judiciar.

În urma incendiului din Colectiv au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie din cauza arsurilor suferite. Și la această dată, zeci de persoane încă sunt sub tratament pentru a-și îngriji rănile provocate de incendiu.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
„Săracii” oameni bogați. Cu ce probleme se confruntă milionarii și miliardarii?
×